Vegan, vegetarian και κρεατοφάγοι θα λατρέψετε αυτό το χορτοφαγικό παστίτσιο που μόνο ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου έχει! Την Κυριακή με την Καθημερινή.
Υλικά
- 300 γρ. μακαρόνια Νο 2 (για παστίτσιο)
- 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες από τη φλούδα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σάλτσα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
Μπεσαμέλ
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα αυγά με το αλεύρι και το γάλα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε.
Παστίτσιο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε τα μακαρόνια στο ταψί, τα περιχύνουμε με 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.