Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραH ισπανική παέγια είναι αξεπέραστη. Ετοιμάζουμε την εκδοχή με κοτόπουλο και θαλασσινά σύμφωνα με τις οδηγίες του μετρ του είδους Δημήτρη Κοντόπουλου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά
500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο, σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε μέτριες ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
2 πιπεριές πράσινες, σε καρέ
2 πιπεριές κόκκινες, σε καρέ
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα φασόλια μπαρμπούνια ή αρακάς
250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
250 γρ. μύδια, καθαρισμένα
250 γρ. καλαμαράκια, σε ροδέλες
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σαφράν
400 γρ. ρύζι για ριζότο
250 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το λουκάνικο, το κοτόπουλο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μισό ζωμό και αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει.
Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τα θαλασσινά, το σαφράν, τα φασόλια ή τον αρακά, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.