Το σιτσιλιάνικο «τουρλού» γίνεται μια αρωματική, άκρως θερινή επικάλυψη για πίτσα.
Υλικά
- 1 λεπτή ζύμη για πίτσα ή έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
- 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε κύβους 2 - 3 εκ. (αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20 - 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά πριν από το τηγάνισμα)
- 2 μέτρια κολοκύθια, σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.
- 3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού κάππαρη, καλά ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 150 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
- 60 ml ελαιόλαδο α
- λάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σέλερι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε.
Παράλληλα, σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα). Ανοίγουμε το ζυμάρι σε διάμετρο περίπου 38 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ειδικό για πίτσα ή τη λαμαρίνα του φούρνου) ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και σκορπίζουμε τα ντοματίνια, την κάππαρη και το ανθότυρο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου ή μέχρι να λιώσει ελαφρώς το ανθότυρο και να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.
Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.