Ένα πιάτο τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο στη συνείδησή μας με την κλασική γαλλική κουζίνα αποδεικνύεται γνωστό και οικείο στον μακρινό Πόντο. Άφθονο, βλέπετε, το βούτυρο αλλά και οι πέστροφες στα ορεινά ποτάμια και στα ρυάκια των Ποντικών Άλπεων. Όσο για τα αμύγδαλα και γενικά τους ξηρούς καρπούς, συνηθίζονται στα ποντιακά πιάτα.
Υλικά
- 2 πέστροφες, βάρους περίπου 350-400 γρ. η καθεμία, καθαρισμένες
- αλεύρι, για το τηγάνισμα
- 80 γρ. βούτυρο
- χυμός από 1-2 λεμόνια
- 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Πλένουμε τις πέστροφες, τις σκουπίζουμε καλά, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αλευρώνουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε στο τηγάνι τις πέστροφες και τις τηγανίζουμε για 15-17 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Περίπου 2-3 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι, ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αμύγδαλα και τα ροδίζουμε και αυτά στο βούτυρο (βγάζουν και οι πέστροφες το δικό τους λίπος, που δίνει έξτρα νοστιμιά).
Τις βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το φιλέ αμυγδάλου από το τηγάνι και το σκορπίζουμε στα ψάρια. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020