Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠένες με χοιρινό ρόστο, γενοβέζικη συνταγή που απαντά σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά και στην Ελλάδα.
Υλικά
500 γρ. πένες
1 κιλό χοιρινός λαιμός, κομμένος σε κύβους περίπου 2 εκ.
200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, σε λεπτές φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τσίλι και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε αλατοπίπερο και 500 ml νερό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά.
Αδειάζουμε στα μακαρόνια το χοιρινό ρόστο, ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά και σερβίρουμε.