Εύκολο, γρήγορο, χορταστικό και απόλυτα ελληνικό το φαγητό. Αν δεν μας αρέσει ιδιαίτερα ο δυόσμος, τον αντικαθιστούμε με το μυρωδικό της αρεσκείας μας.
Υλικά
500 γρ. πένες
Για το πέστο
200 γρ. φέτα, κομματιασμένη
20 μαύρες ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια
τα φυλλαράκια από 1/2 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα
2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι
70 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και φροντίζουμε να κρατήσουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε. Τα ρίχνουμε ξανά στην άδεια πλέον κατσαρόλα (εκτός φωτιάς). Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον δυόσμο με το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις ελιές και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε και τη φέτα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί κι αυτή και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά όσο νερό από τα βρασμένα μακαρόνια χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μια παχύρρευστη σάλτσα. Την ανακατεύουμε με τα ζεστά μακαρόνια, τρίβουμε άφθονο μαύρο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι (η φέτα είναι αρκετά αλμυρή), πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.