Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 500 γρ. πένες
- 8 φιλέτα αντσούγιας (φιλέτα αντζούγιας βρίσκουμε χύμα ή σε βαζάκια μέσα σε ηλιέλαιο σε σούπερ μάρκετ – στο τμήμα με τα αλίπαστα και τις ελιές ή στα ψυγεία – και σε παντοπωλεία), ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 2 μέτρια μπρόκολα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες (από βάζο διατηρημένες μέσα σε λάδι για να είναι πιο μαλακές), κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 60 ml ελαιόλαδο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
Διαδικασία
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα μπουκετάκια από τα μπρόκολα. Τους κορμούς τους κόβουμε κατά μήκος στη μέση και μετά σε ροδέλες λεπτές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις λεπτοκομμένες ροδέλες από τον κορμό του μπρόκολου, μέχρι να μαλακώσουν κάπως, για περίπου 7–8 λεπτά. Αν στεγνώσουν τα υλικά, προσθέτουμε λίγο νερό (1–2 κουτ. σούπας). Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1–2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αντσούγιες και τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύουμε για 1–2 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με μέτρο γιατί οι αντζούγιες είναι αλμυρές) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα τελευταία 6–7 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρολα με τα ζυμαρικά που βράζουν τα μπουκετάκια από το μπρόκολο.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα μπουκετάκια από το μπρόκολο, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε 2 φλιτζάνια από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το περιεχόμενου του σκεύους (αντζούγιες, κρεμμύδι κ.λπ.), προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, τη μουστάρδα, το μαϊντανό και την παρμεζάνα. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μέχρι να προκύψει μια πηχτή κρέμα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία σε δόσεις στο μούλτι.
Περιχύνουμε με την κρέμα τις πένες με τα μπρόκολα όσο είναι ακόμη καυτά και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
Συμβουλή: Αν θέλουμε η κρέμα να γίνει πιο πλούσια, προσθέτουμε στο μπλέντερ 2 - 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό.