Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το δηµοφιλές καταλανικό πιάτο φτιάχνεται συνήθως µε πάπια από την περιοχή Αµπουρδάν, του είδους µπάρµπαρι ή µάσκοβι, που είναι µεγάλη και έχει κρέας µε πλούσια γεύση. Εµείς µπορούµε να παραγγείλουµε στο κρεοπωλείο µας πάπια ή να αναζητήσουµε σε µεγάλα σούπερ µάρκετ (ειδικά σε εορταστικές περιόδους). Οι Ισπανοί συνηθίζουν να βάζουν και λίγη σοκολάτα σε αυτή τη συνταγή. Εµείς µπορούµε αν θέλουµε, να την παραλείψουµε.
Υλικά
- 1/4 κουτ. γλυκού µοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριµµένο
- 1 πάπια βάρους 2 κιλών, κοµµένη σε 8 κοµµάτια
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 µέτρια ξερά κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ,
- 4 µέτρια καρότα, καθαρισµένα και κοµµένα σε µπαστουνάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 80 ml γλυκό σέρι (σε κάβες) ή εναλλακτικά οποιοδήποτε γλυκό αρωµατικό ροζέ κρασί
- 1 κλωναράκι θυµάρι, φρέσκο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 λίτρο ζωµός κότας ή νερό
- 4 ώριµα αχλάδια, καθαρισµένα από φλούδα και πυρήνα, κοµµένα στα 2
- 60 γρ. αµύγδαλα, ολόκληρα, λευκά, καβουρδισµένα σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 3-4 λεπτά και χτυπηµένα στον πολυκόφτη µέχρι να γίνουν σκόνη
- 25 γρ. σοκολάτα, κουβερτούρα 55%, χοντροτριµµένη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα µικρό µπολ αναµειγνύουµε το µοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το γαρίφαλο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Με το µείγµα αυτό «πανάρουµε» τα κοµµάτια της πάπιας. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουµε την πάπια σε δόσεις, για περίπου 7-8 λεπτά, µέχρι να πάρει χρώµα. Αφαιρούµε την πάπια από την κατσαρόλα και την βάζουµε σε µια γάστρα.
Αφαιρούµε από την κατσαρόλα όλο το λάδι, αφήνοντας 1 κουτ. της σούπας. Προσθέτουµε τη δάφνη, τα κρεµµύδια και τα καρότα. Σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να πάρουν λίγο χρώµα. Ρίχνουµε το σκόρδο και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Ρίχνουµε το σέρι ή το κρασί και αφήνουµε να βράσει για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το θυµάρι, την κανέλα, αλατοπίπερο και τον ζωµό και βράζουµε για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Περιχύνουµε την πάπια µε τη σάλτσα και τα λαχανικά, σκεπάζουµε µε καπάκι τη γάστρα και ψήνουµε για 1 ώρα λεπτά, γυρνώντας την πάπια στα µισά του ψησίµατος. Βάζουµε τα αχλάδια πάνω από την πάπια και ψήνουµε για ακόµη 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
Βγάζουµε την πάπια µαζί µε τα αχλάδια, τα καρότα και τα κρεµµύδια µε τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε πιατέλα και τα διατηρούµε ζεστά. Πετάµε το ξύλο κανέλας. Μεταφέρουµε τα υγρά από τη γάστρα σε κατσαρόλα και βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για 7-10 λεπτά, ή µέχρι να µειωθούν τα υγρά στο µισό. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τα αµύγδαλα µε τη σοκολάτα (αν βάλουµε). Τα ρίχνουµε στη σάλτσα και ανακατεύουµε µε το σύρµα, µέχρι να ενσωµατωθούν. Αποσύρουµε από τη φωτιά και περιχύνουµε µε τη σάλτσα την πάπια, τα αχλάδια και τα λαχανικά.