Υλικά
- 500 γρ. κιμάς µοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
- 1 µέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 100 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2 - 3 λεπτά
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1/4 από τον πάτο του σκεύους ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το πλιγούρι, το καλύπτουμε με χλιαρό νερό και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να «μουλιάσει». Το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το καλά στραγγισμένο πλιγούρι, το κρεμμύδι, το αυγό, το μαϊντανό, το κύμινο, τον κόλιανδρο, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος καρυδιού, τα πιέζουμε με τις παλάμες να ανοίξουν σε μικρούς δίσκους και τα γεμίζουμε με περίπου 1/2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι. Κλείνουμε τη ζύμη καλά, ώστε να εγκλωβιστεί το κουκουνάρι, και την πλάθουμε σε μικρούς, μακρόστενους κεφτέδες. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει περίπου το 1/4 του σκεύους, και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν σκούρο καφετί χρώμα. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι.