Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥπέροχο καλοκαιρινό πιάτο! Θα το σερβίρουμε με ζεστό ψωμί ή μια τηγανιά πατάτες.
Υλικά
- 1 κιλό βλίτα (κρατάμε μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια)
- 10 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 200 ml γάλα φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 100 γρ. ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, κοπανισμένος
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 200 - 250 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα βλίτα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, χωρίς όμως να παραβράσουν. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα βλίτα για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα να λαδωθούν. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το κορν φλάουρ, μέχρι να ανακατευτούν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα βλίτα με το λάδι τους, τη λιαστή ντομάτα, το δυόσμο (αν βάλουμε), τη φέτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω σκορπίζουμε το κασέρι. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα, να ροδίσει η ομελέτα, αλλά να ψηθεί και από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντάς τη με μια σπάτουλα). Τη σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και τηγανητές πατάτες.
Στο ποτήρι: Ανοίξτε γρήγορα-γρήγορα μια παγωμένη μπίρα lager ή μια δροσερή ρετσίνα.