Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αποθήκευση για αργότεραΈχουν βρει μια απλή αλλά σούπερ συνταγή για κεφτέδες στο στέκι της Θεάτρου. Είναι τραγανοί εξωτερικά, κι ας μην έχουν πανάρισμα, ούτε καν με αλεύρι. «Θέλει καυτό και μπόλικο λάδι», μου συστήνουν οι μαγείρισσες, «οπότε να χρησιμοποιήσεις φριτέζα ή ένα κατσαρολάκι βαθύ, γεμάτο με καλό ελαιόλαδο».
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 ξερό κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι ή περασμένο στον ψιλό τρίφτη
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
- ψίχα από 1 φραντζόλα ψωμί του μισού κιλού, βρεγμένη και καλά στυμμένη
- 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη
- αλάτι και μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και τα ζυμώνουμε καλά και επίμονα για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1/2 με 1 ώρα, να ξεκουραστεί και να σφίξει, κι ύστερα πλάθουμε μεγάλους, ολοστρόγγυλους κεφτέδες ίδιου μεγέθους.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια φριτέζα ή σε ένα βαθύ κατσαρολάκι, σε τέτοια ποσότητα ώστε οι κεφτέδες να κολυμπάνε μέσα στο λάδι. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
Όταν ροδίσουν, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι και τους σερβίρουμε αμέσως όσο είναι καυτοί. Εννοείται ότι τρώγονται και κρύοι.