Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Γιγίνης
Αποθήκευση για αργότεραΓνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα o σεφ Δημήτρης Γιγίνης μαγειρεύει σούπα βελουτέ με μπρόκολο.
Υλικά
- 800 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μπουκέτα και η βάση χοντροκομμένη
- 200 γρ. πράσα, χοντροκομμένα
- 200 γρ. πατάτες, χοντροκομμένες
- 50 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πρέζα κάρδαμο σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
- αλάτι και πιπέρι
- 2 λίτρα ζωμός κότας, λαχανικών ή βοδινού, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί, χοντροτριμμένες και ροδοψημένες στον φούρνο
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
*Ο Δημήτρης Γιγίνης είναι σεφ του εστιατορίου Sea Satin Nino στον όρμο Κορθίου στην Άνδρο.
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα και το μπρόκολο και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε όλα τα υλικά με νερό ή ζωμό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την μεταφέρουμε σε μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει βελουτέ.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με κουταλιές κρέμας γάλακτος, με τριμμένο τυρί ή/και ψίχουλα ψωμιού ροδοψημένα στον φούρνο.
Στο ποτήρι μας: Chardonnay, Σαββατιανό ή Μαλαγουζιά.