Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Αποθήκευση για αργότεραΟ ξινόχοντρος είναι τραχανάς από ξινισμένο γάλα και αλεσμένο στάρι. Παραδοσιακά τον φτιάχνουν με φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Η καλύτερη περίοδος για να τον φτιάξουμε είναι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αφού, για να στεγνώσει, χρειάζεται να μείνει στον ήλιο. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μαγειρέματα με ξινόχοντρο είναι με κοχλιούς, με πατάτες και με μελιτζάνες. Τον κάνουν επίσης σούπα ή και σκέτο νωπό για πρωινό, πριν στεγνώσει στον ήλιο.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, σε κομμάτια 3 εκ.
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα), σε καρέ
- 150 γρ. ξινόχοντρος σπιτικός ή αγοραστός
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ξινόχοντρου, σπάζοντάς τα σε μικρότερα (αν είναι μεγάλα), και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 8 - 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος και να μελώσει η σάλτσα.