Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο ξινολάχανο («σουκρούτ») ή λάχανο τουρσί είναι σηµαντικό συστατικό στην κουζίνα της Αλσατίας. Το πιάτο αυτό µπορεί να ποικίλλει ανάλογα µε τον αριθµό των καλεσµένων µας. Παραδοσιακά, όσο περισσότερους καλεσµένους έχουµε τόσο µεγαλύτερη ποικιλία κρεατικών χρησιµοποιούµε.
Υλικά
- 1 κιλό ξινολάχανο, λεπτοκοµµένο, µέσα σε άλµη, συσκευασµένο σε βάζο, στα περισσότερα σούπερ µάρκετ ή καταστήµατα µε ρωσικά προϊόντα
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεµµύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 1 µεγάλη σκελίδα σκόρδου,ψιλοκοµµένη
- 10 φέτες καπνιστό µπέικον
- 500 γρ. χοιρινή πανσέτα, νωπή, κοµµένη σε χοντρές λωρίδες πάχους 3 εκ.
- 1 κιλό χοιρινό µπούτι, χωρίς κόκαλο, σε κοµµάτια 5 εκ.
- 500 γρ. χοιρινή σπάλα, κοµµένη σε κοµµάτια 5 εκ.
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 µέτρια καρότα, ψιλοκοµµένα
- 8 κεδροκούκουτσα, κοπανισµένα (είναι ο καρπός του κέδρου και το βρίσκουµε στα µπαχαράδικα)
- 180 ml ξηρό, λευκό κρασί
- 12 µικρές στρογγυλές πατάτες, µε τη φλούδα, καλά πλυµένες
- 6 λουκάνικα Φρανκφούρτης
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Ξεπλένουµε το ξινολάχανο και το στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C (σκάλα 5 στο γκάζι). Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε το µπέικον και την πανσέτα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε µια γάστρα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουµε τη σπάλα και το µπούτι για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αδειάζουµε στη γάστρα. Προσθέτουµε στη γάστρα το ξινολάχανο, τα φύλλα δάφνης, το καρότο και τα κεδροκούκουτσα. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε απαλά.
Περιχύνουµε µε το κρασί και 130 ml νερό. Σκεπάζουµε και ψήνουµε για 2½ ώρες στον φούρνο. Βγάζουµε για λίγο από το φούρνο, προσθέτουµε τις πατάτες και τα λουκάνικα, ξανασκεπάζουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 40 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.