Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνας ενδιαφέρον συνδυασμός πεντανόστιμων υλικών που κάνουν τον ξινό τραχανά ένα γκουρμέ πιάτο αξιώσεων.
Υλικά
Για τη σούπα
80 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
150 γρ. σάρκα κολοκύθας, σε κυβάκια
40 ml λευκό, ξηρό κρασί
250 γρ. ξινός αλευρένιος τραχανάς
800 ml-1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
250 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
Για τα ψητά μανιτάρια και το σερβίρισμα
250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι
70 ml ελαιόλαδο
20 ml κρέμα-γλάσο βαλσαμικού ξιδιού
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-6 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση πολύσπορο
200 γρ. βολάκι Άνδρου (σε καλά παντοπωλεία) ή γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένa
χυμός από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον ξινό τραχανά με κολοκύθα, μανιτάρια και βολάκι Άνδρου, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο, και την κολοκύθα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τον τραχανά. Τον σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα 800 ml ζωμό, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το θυμάρι.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας συχνά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει. Στο τέλος πρέπει να είναι χυλωμένος.
Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε κανονικό μπλέντερ και ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα). Πρέπει να είναι λεία και βελούδινη. Αν προκύψει πολύ πυκνή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Μανιτάρια
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και απλώνουμε εκεί τα μανιτάρια. Τα ραντίζουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε το θυμάρι.
Ψήνουμε τα μανιτάρια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού ξιδιού.
Σερβίρισμα
Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού και όσο είναι καυτές τις πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, για να λιώσει λίγο.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και βάζουμε σε κάθε μερίδα λίγα ψητά μανιτάρια, λίγο λεμόνι και συνοδεύουμε με τις φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με το λιωμένο τυρί.