Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΤα ξερά κουκιά στιφάδο είναι ένα πεντανόστιμο «φαγητό της επόμενης ημέρας», καθώς φτιάχνεται συνήθως με βρασμένα κουκιά που έχουν περισσέψει.
Βαγγελιώ Κασσαπάκη
Υλικά
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
2-3 φύλλα δάφνης
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα λίγο τριμμένο κύμινο
2 μεγάλα φλιτζ. τσαγιού βρασμένα ξερά κουκιά, στραγγισμένα
1-2 κουτ σούπας ξίδι (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κουκιά στιφάδο πρώτα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, την ντομάτα και το κύμινο και μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να μελώσουν - αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό.
Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά, ανακατεύουμε με προσοχή, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις.
Σβήνουμε το μάτι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα (αν θέλουμε, τώρα, ρίχνουμε το ξίδι, η αψάδα του ταιριάζει σε κάθε λογής στιφάδο).
Αφήνουμε το φαγητό να «μουρουβίσει», όπως λένε στην Κρήτη, δηλαδή να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να δέσουν οι γεύσεις του.