Κάθε μέρα ντομάτα!
Υλικά
- 4 μέτρια τρυφερά κολοκυθάκια
- 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1/2 μάτσο γλιστρίδα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 1/2 μάτσο μάραθος ή άνηθος, πολύ ψιλοκομμένος
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού
- ξύσμα από 1 λάιμ ή μικρό λεμόνι
- 15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μουστάρδα
- 6-8 ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρώς κοπανισμένο στο γουδί
- 100 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε ελαφρώς όλα τα υλικά εκτός από το τυρί.
Σαλάτα: Κόβουμε τα δύο κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες κατά μήκος με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τα άλλα δύο τα κόβουμε πρώτα στη μέση κατά μήκος και έπειτα σε μισοφέγγαρα πάχους 2 χλστ. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, ανακατεύουμε με τα χέρια, τρίβοντάς τα ελαφρώς, και τα αφήνουμε εκεί για 10-30 λεπτά. Έτσι θα αποβάλουν την υπερβολική αψάδα τους και θα αφήσουν στη σαλατιέρα ένα λιγοστό, πολύ νόστιμο, ζουμί. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σκορπίζουμε τις φλοίδες του τυριού.