Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣαν λουκουμαδάκια βγαίνουν ετούτοι οι κεφτέδες, σκέτο καλοκαίρι. Ανοίγουμε παγωμένες μπίρες ή δροσερές ρετσίνες και απολαμβάνουμε...
Υλικά
- 1 κιλό ντομάτες, σφιχτές αλλά ώριμες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ντομάτες λιαστές, διατηρημένες στο λάδι (γιατί είναι πιο μαλακές), καλά στραγγισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 3 φέτες ψωμί (πάχους περίπου 2 εκ. η κάθε μία), χωρίς την κόρα
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 200 ml φρέσκο γάλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού στο γάλα και στη συνέχεια τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα ορατά σπόρια (δεν πειράζει αν μείνουν μερικά) και τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον πελτέ, το ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το βαλσαμικό ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πάρει μορφή πηχτού χυλού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν το λάδι κάψει, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και με ένα δεύτερο κουτάλι τις «σπρώχνουμε», ώστε να γλιστρήσουν στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2½ λεπτά από κάθε πλευρά. Tους βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί και τους συνοδεύουμε με φασολάκια βραστά σαλάτα ή βλίτα βραστά με λαδόξιδο.
Συνοδεύουμε με: Οσο κι αν είμαστε καλοί στο τηγάνι, οι ντοματοκεφτέδες κρατούν μια λιπαρότητα που μας υποχρεώνει σε κρασιά που θα την ισορροπήσουν. Ασύρτικο επικεφαλής λόγω εντοπιότητος -Σαντορίνη γάρ- και ακόμα Μαντινείες, ροζέ Μοσχοφίλερα, Ρετσίνες και, φυσικά, σταρένιες παγωμένες μπίρες!