Mεζές περιωπής για ούζο ή τσίπουρο! Ψήνουμε τις ντομάτες από την προηγούμενη ημέρα, για οικονομία χρόνου.
Υλικά
- 2.200 γρ. ντομάτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε σούπερ μάρκετ και σε φυτώρια)
- 1 αυγό
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80° C. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε 2 κιλά από τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα και τις βάζουμε αμέσως σε λεκάνη με παγάκια. Τις κόβουμε στα 4 και πετάμε φλούδες, κοτσάνια και σπόρια. Τις βάζουμε σε μπολ με τα 50 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1 φετούλα σκόρδο και ψήνουμε για 6 ώρες και από τις δύο πλευρές. Ξεφουρνίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις σουρώνουμε καλά. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια (αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι). Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στο ποτήρι μας ένα Ασύρτικο Σαντορίνης.