Χρυσαφένιες κροκέτες ντομάτας ιδανικές για τα τραπέζια του Αυγούστου.
Υλικά
- 4 μέτριες ντομάτες
- 1 - 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 1½ κουτ. γλυκού ξερός
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τις μισές φέτες με το βασιλικό και τις σκεπάζουμε με τις άλλες μισές, σαν σάντουιτς.
Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε ένα πιάτο και τη φρυγανιά σε ένα άλλο. Σπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, προσθέτοντας και λίγο αλατοπίπερο. Παίρνουμε ένα-ένα τα «σάντουιτς» ντομάτας, τα αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές, τα βουτάμε μετά στο αυγό και στο τέλος τα περνάμε από τη φρυγανιά, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο (περίπου 1 δάχτυλο) σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τις ντομάτες και τις τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τις γυρνάμε και από την άλλη πλευρά, με προσοχή για να μην ανοίξει το «σάντουιτς», και τις τηγανίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. τι πινουμε
Στο ποτήρι μας: ουζάκι ή μια δροσερή καλοκαιρινή μπίρα.