Οι αγαπημένες μας ζουμερές γεμιστές ντομάτες με την προσθήκη των λαχανικών στη γέμιση γίνονται ακόμα πιο αρωματικές και γευστικές!
Υλικά
- 12 ώριμες μεγάλες ντομάτες
- 250 γρ. ρύζι για γεμιστά (νυχάκι ή Καρολίνα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
- 1 μέτριο κολοκύθι, σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Κρατάμε τα «καπάκια» και τη σάρκα από τις ντομάτες κατά μέρος. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το κολοκύθι, τις πιπεριές, τα μυρωδικά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος, και τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει ιδανικά ακριβώς. Στο μπλέντερ χτυπάμε τη σάρκα από τις ντομάτες με 100 ml νερό, μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά. Περιχύνουμε τις ντομάτες με τον ντοματοπολτό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σερβίρουμε τις γεμιστές ντομάτες χλιαρές ή και κρύες, με λίγη από τη σάλτσα του ταψιού. Συνοδεύουμε με φέτα ή ανθότυρο.
Στο ποτήρι μας: Ενα ροζέ δεν θα σας προδώσει ποτέ με τις γεμιστές ντομάτες. Επιλέξτε ένα δροσερό, πικάντικο χαρμάνι και κρυώστε το καλά!