Αυτές οι μικρές ντοματούλες (π.χ. ποικιλίας Lucia) γεμίζονται με φρέσκο απαλό τυρί, τη ρικότα και σερβίρονται σε όλη την Ιταλία, ως ένα φίνο ορεκτικό.
Υλικά
8 μικρές ντομάτες (μεγέθους μεγάλου βερίκοκου)
450 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
80 γρ. έτοιμο πέστο βασιλικού (το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (αν θέλουμε)
60 ml λάδι + 40 ml επιπλέον
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις ντομάτες γεμιστές με ρικότα, κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την κρατάμε μαζί με τα «καπάκια» κατά μέρος.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 60 ml ελαιoλάδου σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο, τη σάρκα από τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μοτσαρέλα, τη ρικότα, τη σάλτσα πέστο και τη σάλτσα ντομάτας.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνουμε με τα καπάκια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να λιώσουν τα τυριά.
Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 10 λεπτά, σκορπίζουμε το μαυροκούκι και σερβίρουμε ντομάτες γεμιστές με ρικότα.