Πρωτότυπες ντομάτες γεμιστές για ένα απίθανο, πρώτο πιάτο και ορεκτικό. Ιδανικές και για έναν καλοκαιρινό μπουφέ.
Υλικά
12 μικρές ντομάτες
300 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
300 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 δόση πέστο βασιλικού*
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς), μέχρι να τις χρειαστούμε. Λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο βασιλικού.
Μυστικά
*Πέστο βασιλικού με γραβιέρα και αμύγδαλα: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 γρ. φύλλα βασιλικού, προτιμότερο πλατύφυλλου, με 1 σκελίδα σκόρδο και 30 γρ. αμύγδαλα λευκά. Ρίχνουμε σταδιακά 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.