Συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 4 παξιμάδια κρίθινα (250 γρ. περίπου), τριμμένα
- 100 γρ.
- ελαιόλαδο
- 500 γρ. ξινομυζήθρα (ξινοτύρι, κατίκι με μανούρι ή ανθότυρο)
- 1/2 κουτ. γλυκού
- αλάτι πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας νισεστές (άνθος αραβοσίτου)
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 μεσαία τομάτα, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
- φυλλαράκια γλιστρίδας (αντράκλα) για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ζυμώνουμε το τρίμμα παξιμαδιού με τα 100 γρ. ελαιόλαδο. Στρώνουμε το μείγμα σ’ ένα λαδωμένο ταψί και ραντίζουμε με το κρασί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξινομυζήθρα, τον νισεστέ, τα αυγά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τομάτας, τη μισή ποσότητα κάππαρης, τις μισές ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε το μείγμα πάνω στο παξιμάδι.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει, γαρνίρουμε με την υπόλοιπη ποσότητα τομάτας, κάππαρης, ελιάς και τη γλιστρίδα, αλατίζουμε, περιχύνουμε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.