Υλικά
- 2 ντάκοι (μεγάλα κρίθινα παξιμάδια) σπασμένοι σε μικρά κομμάτια
- 1 ½ κιλό ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κρητική ξινομυζήθρα
- 2 κουτ. σούπας ελαιολάδο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη ή ξερή, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα κομματάκια του ντάκου με 300 γρ. από την τριμμένη ντομάτα.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι για 1 ½ λεπτό και προσθέτουμε την υπόλοιπη ντομάτα. Οταν αρχίσει να βράζει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα κυκλικό ταψί διαμέτρου 26 - 28 εκ. Την αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Προσθέτουμε στο ταψί τη ρίγανη και τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βάζουμε τους σπασμένους ντάκους διάσπαρτα μέσα στο ταψί. Μοιράζουμε την ξινομυζήθρα, λίγη - λίγη στο μείγμα του ταψιού. Ψήνουμε γύρω στα 20 - 25 λεπτά μέχρι να δέσει η ομελέτα μας και σερβίρουμε με σαλάτα γλιστρίδας.