Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα από τα πιο γνωστά πιάτα της Τσιάνγκ Μάι. Το βρίσκουμε τόσο στα μενού των εστιατορίων όσο και σε υπαίθριους πάγκους. Είναι προτιμότερο να το σερβίρουμε με τα συνοδευτικά που προτείνονται στη συνταγή, καθώς συμπληρώνουν πολύ καλά τα νουντλς.
Υλικά
- 5 κουτ. σούπας κρέµα καρύδας*
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε µαγαζιά µε ασιατικά – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 4 µπούτια κοτόπουλου, κοµµένα στη µέση, µε την πέτσα και το κόκαλο
- 500 ml ζωµός κοτόπουλου ή νερό
- 40 ml γάλα καρύδας*
- 400 γρ. πλατιά νουντλς αυγού
- λάδι για το τηγάνισµα
- φρέσκα κρεµµυδάκια, φύλλα κόλιανδρου, φέτες λάιµ, αγγουράκι τουρσί και σάλτσα από ψητές πιπεριές τσίλι, για το σερβίρισµα
Για την πάστα
- 3 αποξηραµένες πιπεριές τσίλι
- 2 κρεµµύδια ξερά, χοντροκοµµένα
- 4 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 2 κουτ. σούπας κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., σε ξύσµα
- 4 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκοµµένος (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη (σε µπαχαράδικα)
Διαδικασία
Για την πάστα: Μουλιάζουµε τα αποξηραµένα τσίλι σε καυτό νερό για 10 λεπτά, τα στραγγίζουµε και τα κόβουµε σε κοµµάτια, αφαιρώντας τους σπόρους. Βάζουµε σε ένα γουδί ή πολυκόφτη τα τσίλι τα κρεµµύδια, το σκόρδο, τον κουρκουµά, το τζίντζερ και τα κοτσάνια κόλιανδρου και κοπανίζουµε ή χτυπάµε µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Για ευκολία, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε έναν µικρό πολυκόφτη. Προσθέτουµε τη σκόνη κάρι και αλάτι και ανακατεύουµε καλά.
Βάζουµε την κρέµα καρύδας σε ένα γουόκ ή µια κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να διαχωριστεί η κρέµα και να σχηµατιστεί µια στρώση από λάδι στην επιφάνεια. Ανακατεύουµε την κρέµα, αν αρχίσει να παίρνει χρώµα, κοντά στα τοιχώµατα.
Προσθέτουµε την πάστα και ανακατεύουµε µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τη ζάχαρη από φοίνικα, τη σάλτσα σόγιας και το κοτόπουλο, και ανακατεύουµε καλά. Ρίχνουµε τον ζωµό και το γάλα καρύδας και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ή µέχρι το κοτόπουλο να µαγειρευτεί και να µαλακώσει.
Παράλληλα τηγανίζουµε σε µια κατσαρόλα 100 γρ. από τα νουντλς αυγού σε άφθονο καυτό λάδι, µέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Μαγειρεύουµε τα υπόλοιπα νουντλς σε βραστό νερό, σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Βάζουµε τα βρασµένα νουντλς σε ένα µεγάλο µπολ και προσθέτουµε από πάνω το µείγµα µε το κοτόπουλο. Γαρνίρουµε µε τα τραγανά νουντλς, φρέσκα κρεµµυδάκια και φύλλα κόλιανδρου. Σερβίρουµε µε τα συνοδευτικά σε µπολάκια.
* Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.