Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι Ταϊλανδοί είναι λάτρεις των νουντλς. Σε αυτό το πιάτο, το οποίο σερβίρεται κάθε στιγμή της ημέρας, χρησιμοποιούμε πλατιά λευκά νουντλς. Η ελαφρώς πικρή γεύση του οφείλεται στη λαχανίδα.
Υλικά
- 2 κουτ. γλυκού oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 6 κουτ. γλυκού σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 450 γρ. πλατιά νουντλς ρυζιού
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4-5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 250 γρ. φιλέτο από χοιρινό ή κοτόπουλο, κοµµένο σε λεπτές λωρίδες 2-3 εκ.
- 180 γρ. kale ή λαχανίδα, σε κοµµάτια 2,5 εκ. (σε µεγάλα µανάβικα) ή µπρόκολο λεπτοκοµµένο
- τριµµένο λευκό πιπέρι, για το πασπάλισµα
Συνοδευτικά
- 6 µικρές πιπεριές τσίλι, κοµµένες σε φέτες και αναµεµειγµένες µε 3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 3 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 3 κουτ. σούπας τσίλι, σε σκόνη ή µπούκοβο
- 3 κουτ. σούπας λευκή ζάχαρη
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε τη σάλτσα στρειδιού, 4 κουταλάκια του γλυκού από τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ µε 125 ml νερό σε ένα µπολ.
Μουλιάζουµε τα νουντλς σε καυτό νερό ή τα βράζουµε, σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας, και τα στραγγίζουµε.
Βάζουµε τα νουντλς σε ένα µπολ µε 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας και τρίβουµε τη σάλτσα στα νουντλς, διαχωρίζοντάς τα κατά τη διαδικασία.
Ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι και σοτάρουµε τα νουντλς, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά ή µέχρι τα νουντλς να ροδίσουν στις άκρες και να αρχίσουν να κολλάνε. Τα κρατάµε ζεστά σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος.
Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο λάδι σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι και σοτάρουµε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε το χοιρινό και σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί το κρέας. Προσθέτουµε το µείγµα µε τις σάλτσες και τη λαχανίδα και τα ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά ακόµα. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται.
Μεταφέρουµε το χοιρινό και τη λαχανίδα πάνω από τα νουντλς και πασπαλίζουµε µε λευκό πιπέρι. Σερβίρουµε τα συνοδευτικά σε µικρά µπολ στο πλάι, για να διορθώνουµε τη γεύση.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.