Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Με απλά υλικά φτιάχνουμε παραδοσιακά πιάτα της κινεζικής γαστρονομίας, όπως τα νουντλς με τις γαρίδες.
Υλικά
- 600 γρ. γαρίδες (ζυγισμένες ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας κρασί shao hsing (κινέζικο κρασί που βρίσκουμε σε καταστήματα με τρόφιμα Άπω Ανατολής – μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό, ξηρό σέρι ή λευκό ημίγλυκο κρασί)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι (ή όσο μας αρέσει)
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 60 γρ. φύτρες φασολιών, (από βαζάκι ή κονσέρβα) καλά στραγγισμένες (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
- 2 μέτριες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα νουντλς, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα γουόκ ή σε μια φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά,ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μάς αρέσουν.
Προσθέτουμε τα νούντλς, τη σάλτσα σόγιας, το κρασί, τη ζάχαρη, το ξίδι, τις φύτρες φασολιών και τις γαρίδες και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Αδειάζουμε σε μπολ, σκορπίζουμε την υπόλοιπη πιπεριά τσίλι και σερβίρουμε.