Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η πλούσια, πηχτή σούπα από οστρακοειδή και ψάρι προδίδει τη νορμανδική της καταγωγή με τον μηλίτη και την κρέμα γάλακτος που περιέχει. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται καλκάνι και γλώσσα, αλλά ο σολομός δίνει πιο εντυπωσιακό χρώμα στο πιάτο.
Υλικά
- 16 µύδια, φρέσκα ή κατεψυγµένα
- 12 µεγάλες γαρίδες
- 500 ml µηλίτης ή ξηρό λευκό κρασί
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισµένη
- 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκοµµένα
- 1 µεγάλο πράσο, µόνο το λευκό µέρος του, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. µανιτάρια πορτοµπέλο, κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 300 γρ. φιλέτο σολοµού, χωρίς δέρµα, χοντροκοµµένο (µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τα κατεψυγµένα φιλέτα των σούπερ µάρκετ)
- 400 γρ. φιλέτο γλώσσας, χωρίς δέρµα, χοντροκοµµένο (µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τα κατεψυγµένα φιλέτα των σούπερ µάρκετ)
- 315 ml κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Τρίβουµε το κέλυφος των µυδιών για να αφαιρέσουµε τις ακαθαρσίες. Τραβάµε και αφαιρούµε το «γένι» τους. Καθαρίζουµε τις γαρίδες από κεφάλια, κελύφη και ουρές και αφαιρούµε το µαύρο εντεράκι.
Βάζουµε τον µηλίτη ή το κρασί σε µια µεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουµε για 4-5 λεπτά, σε µέτρια φωτιά, µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουµε τα µύδια, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για 3-5 λεπτά, ανακινώντας ανά διαστήµατα. Βγάζουµε τα µύδια µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα και πετάµε όσα δεν έχουν ανοίξει κατά το µαγείρεµα. Σουρώνουµε τον ζωµό σε ένα σκεύος και βγάζουµε τα µύδια από τα κελύφη τους.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, λιώνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το σκόρδο, τα κρεµµύδια, το σέλερι και το πράσο για 5-7 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε τα µανιτάρια και σοτάρουµε για άλλα 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε τον ζωµό και τη δάφνη και µαγειρεύουµε για άλλα 3-4 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουµε τον σολοµό, τη γλώσσα και τις γαρίδες, και µαγειρεύουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι τα ψάρια και τα θαλασσινά να αλλάξουν χρώµα. Προσθέτουµε ανακατεύοντας την κρέµα και τα µύδια, και σιγοβράζουµε ελαφρώς για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουµε κατά βούληση. Αποσύρουµε από τη φωτιά, αφαιρούµε τη δάφνη, σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε.