
Πλούσιο σε γεύση, αυτό το πιάτο συνδυάζει τα μύδια με μια βελουτέ σούπα από λαχανικά: πράσα, σέλερι, μαραθόριζα, πατάτες αρωματισμένα με κρόκο Κοζάνης και μαραθόσπορο.
Υλικά
2 κιλά μύδια με το κέλυφος (πετάμε εξαρχής όσα είναι ανοιγμένα, πλένουμε καλά τα υπόλοιπα, τα βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε την άμμο από τα κελύφη και με ένα μαχαιράκι τραβάμε και αφαιρούμε τον βύσσο, το «γένι» τους)
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
500 γρ. πράσα, σε μέτριες ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερι, σε μικρά καρέ
1 μαραθόριζα, καθαρισμένη, ψιλοκομμένη
3 μεγάλες πατάτες, σε μικρά καρέ
1 γρ. κλωστίτσες κρόκου Κοζάνης
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι
1 φύλλο δάφνης
περίπου 600 ml νερό ή ζωμός ψαριού
100 ml ελαιόλαδο
ανθός αλατιού φρεσκοτριμμένο
λευκό πιπέρι
Διαδικασία
Για τη σούπα με μύδια, πράσα και κρόκο Κοζάνης ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και τα μύδια, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και αχνίζουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε τα μύδια, πετώντας όσα δεν άνοιξαν. Βγάζουμε τα υπόλοιπα με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ανοίγουμε και κρατάμε στην άκρη την ψίχα τους (πετάμε τα κελύφη).
Αδειάζουμε το υγρό της κατσαρόλας σε ένα μπολ και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.
Στην ίδια κασταρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα, το σέλερι και τη μαραθόριζα για 5-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν λίγο.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τον κρόκο, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με τον ζωμό από τα μύδια που αφήσαμε κατά μέρος.
Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, τη δάφνη και το νερό (ή τον ζωμό ψαριού), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στον πολυκόφτη.
Μοιράζουμε τη βελουτέ σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε την ψίχα των μυδιών και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με ζεστό ψωμί – ιδανικά σκορδόψωμο.