Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 2 κιλά µύδια, φρέσκα ή κατεψυγµένα
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, κοµµένο σε καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κλωνάρι σέλερι, κοµµένο σε κοµµάτια
- 410 ml λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωναράκια θυµάρι (τα φύλλα) ή 1 κουτ. σούπας θυµάρι ξερό
- 185 ml κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Τρίβουµε τα µύδια για να αφαιρέσουµε τις ακαθαρσίες και βγάζουµε το «γένι» τους τραβώντας το.
Λιώνουµε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά το κρεµµύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να µαλακώσουν, αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε το κρασί, τη δάφνη και το θυµάρι και αφήνουµε να πάρουν βράση. Προσθέτουµε τα µύδια, σκεπάζουµε καλά την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα ανά διαστήµατα, µέχρι τα µύδια να ανοίξουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα και πετάµε όσα µύδια δεν έχουν ανοίξει.
Σουρώνουµε τον ζωµό σε µια καθαρή κατσαρόλα. Αφήνουµε το υγρό να πάρει βράση για 2-3 λεπτά σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε από τη φωτιά. Μοιράζουµε τα µύδια σε ατοµικά µπολ, περιχύνουµε µε τη σάλτσα, σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε µε µπόλικο ψωµί.