Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚοτόπουλο γεμιστό με χόρτα εποχής. Το φανταζόσουν;
Υλικά
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 2 κιλών
- 100 γρ. χόρτα αρωματικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθος, άνηθος, μαϊντανός κ.ά.), καθαρισμένα
- 300 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος)
- 200 γρ. (καθαρό βάρος)σέσκουλα, καθαρισμένα
- 100 γρ. (καθαρό βάρος) λάπατα (ή σέσκουλα), καθαρισμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
- 150 γρ. φέτα, της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο (σε τηγάνι, για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μπλέντερ το βούτυρο, 60 ml από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και σταδιακά τα υπόλοιπα χόρτα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή, λεία κρέμα. Τα χόρτα πρέπει να τα προσθέτουμε σε μικρές δόσεις, για να μπορούν να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τη φέτα, τη φρυγανιά και το κουκουνάρι και τα χτυπάμε να λιώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Φοράμε γάντια μιας χρήσης (για να μη μυρίσουν τα χέρια μας) και με το ένα χέρι ανασηκώνουμε το δέρμα του κοτόπουλου στο σημείο που καλύπτει το στήθος, για να φτιάξουμε μια είσοδο, και με το άλλο χέρι παίρνουμε μια ποσότητα από την αρωματική κρέμα και τη βάζουμε ανάμεσα στο ψαχνό και στο δέρμα, προσεκτικά ώστε να μη σκιστεί το δέρμα. Σπρώχνουμε με το χέρι μας ώστε η κρέμα να καλύψει τα δύο στήθη και τα πλαϊνά πάνω από τα μπούτια, όσο περισσότερο μπορούμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βυθίζουμε το κοτόπουλο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, το βγάζουμε και το στεγνώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο σφίγει το δέρμα και κάνει τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μέτριο ταψί,
αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.