Ένα «μελωμένο πιάτο» με μπρόκολο, μοσχάρι και τζίντζερ γευστικό και υγιεινό.
Υλικά
τα μπουκετάκια από 2 μέτρια μπρόκολα
800 γρ. μοσχάρι από ελιά, κομμένο σε κύβους 1,5-2 εκ.
500 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους 1,5 εκ.
200 ml κρασί λευκό, ξηρό
1 ½ κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
περίπου 1 λίτρο ζωμός κότας ή ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
2 δαφνόφυλλα
2 ολόκληρα καρδάμωμα (γνωστά και ως κακουλέ, σε καλά μπαχαράδικα)
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά), καβουρντισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπρόκολο κατσαρόλας με μοσχάρι και δυόσμο, βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει, ρίχνουμε το κρέας και το «σοτάρουμε» για 4 λεπτά (χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε για 4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη δάφνη, τα καρδάμωμα και τον μισό ζωμό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπρόκολο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, αλλά να μη στεγνώσει. Κάθε τόσο, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό.
Τέλος, ρίχνουμε τον δυόσμο και το τζίντζερ, ανακατεύουμε, αφήνουμε 5 λεπτά εκτός φωτιάς, βγάζουμε και πετάμε τα καρδάμωμα και τα δαφνόφυλλα και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε, το μπρόκολο κατσαρόλας με μοσχάρι και δυόσμο, με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.