Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε λίγα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε εν τάχει θαυμάσιες μπριζόλες.
Υλικά
- 4 μπριζόλες λαιμού, με το κόκαλο, πάχους 2 εκ., βάρους περίπου 200 γρ. η μία, καλά στεγνωμένες
- 40 ml ελαιόλαδο
- 20 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα (μια πιο «γρήγορη» λύση είναι τα κατεψυγμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο)
- τα φύλλα από 1 - 2 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο, ή, δεντρολίβανο ή θυμάρι
- 150 ml λευκό γλυκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού κάππαρη
- 1 φέτα καπνιστό μπέικον
Διαδικασία
Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε, προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι με καπάκι ή σε μια κατσαρόλα πλασοτέ ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μπριζόλες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χωράνε όλες μαζί, τις ψήνουμε σε 2 δόσεις και μοιράζουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 λεπτά ακόμη. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις μπριζόλες (και το μπέικον) από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Βάζουμε ξανά τις μπριζόλες στο σκεύος και προσθέτουμε 250 ml νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μυρωδικό και συνεχίζουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι το κρέας να γίνει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε την κάππαρη και το βούτυρο, για να δέσουμε τη σάλτσα, σείοντας ελαφρώς την κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 - 3 σταγόνες ξίδι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τα κρεμμυδάκια.
Συνοδεύουμε με: Πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.