Μοντέρνα μπριάμ με ιδιαίτερα συστατικά όπως το ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί μελίχλωρο που δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο πιάτο μας. Στον Γαστρονόμο Ιουνίου που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής στις 11/06.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες τσακώνικες, σε κύβους περίπου 2 εκ.
- 2 πιπεριές κέρατα, σε καρέ περίπου 3 εκ.
- 4 κολοκύθια, σε κύβους 2 εκ.
- 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 ντομάτες, χωρίς τη φλούδα, σε κυβάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 ξερό, κοπανισμένο)
- 160 γρ. μελίχλωρο Λήμνου (ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί - σε παντοπωλεία και delicatessen), σε κύβους, ή αλλιώς παλαιωμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
- 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε (χωρίς νερό) για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.Αν δούμε ότι εξατμίζονται νωρίς τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ρίχνουμε το τυρί και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ελιές και πολύσπορο ψωμί.