Οι μαγείρισσες της Καλλίστης βάζουν τα ξερά φρούτα στα καθημερινά μας μαγειρέματα.
Υλικά
- 3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
- 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
- 10 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια
- 200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (σε φυτώρια, ενημερωμένα μανάβικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε γλαστράκια με φρέσκο δεντρολίβανο) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο καλά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα φιλέτα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το σκεύος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τότε προσθέτουμε το κρασί, το κλωναράκι του δεντρολίβανου (αν βάλουμε φρέσκο), τα ξερά φρούτα* και αλατοπίπερο. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μείνουν ελάχιστα υγρά σαν σάλτσα. Ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι κοτόπουλου: αν είναι ροζ στο εσωτερικό του χρειάζεται και άλλο χρόνο. Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Αν βάλουμε ξερό δεντρολίβανο, το προσθέτουμε στο σκεύος το τελευταίο λεπτό.
Συνοδεύουμε με: Ρύζι πιλάφι και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας. Αντί για ρύζι, μια πρωτότυπη ιδέα είναι να σερβίρουμε το φαγητό με πλιγούρι ή κριθάρι βρασμένο σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει.
Συμβουλή: Είναι σημαντικό να βάλουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το κρασί ώστε να μαλακώσουν μέσα στο υγρό και να μελώσουν, χαρίζοντας μέρος της γλύκας τους στο φαγητό.