Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ Βασίλης Κουτουρούσης, ένας από τους δύο σεφ της μεταμοντέρνας ταβέρνας Πειραγμένα στα Λύμπια, μας έδωσε μία από τις δημοφιλείς συνταγές του για να φτιάξουμε μπιφτεκάκια, η οποία έχει μεγάλη πέραση σε όσους τη δοκιμάζουν.
Υλικά
Για τα μπιφτεκάκια (25 περίπου)
700 γρ. κιμάς χοιρινός
300 γρ. κιμάς βοδινός
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
300 ml. ερυθρό, ξηρό κρασί
2 κουταλιές σούπας κόλιανδρο ξηρό, αλεσμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
Αλάτι για γεύση
Πιπέρι αλεσμένο για γεύση
100 γρ. (περίπου) φρυγανιά, αλεσμένη
Για το κραμπί Sauerkraut
600 γρ. κραμπί σε λεπτές φέτες
300 ml. άσπρο ξύδι
½ κουταλάκι τσαγιού σπόρους από κύμινο (caraway seeds)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι για γεύση
Πιπέρι αλεσμένο για γεύση
Για τη σάλτσα γιαούρτι κιτρόμηλο
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ξύσμα 1 κιτρόμηλο
Χυμός από 2 κιτρόμηλα
80-100 ml. ελαιόλαδο
2 κουταλίες της σούπας ψιλοκομμένο σχινόπρασο
Αλάτι για γεύση
Πιπέρι για γεύση
Διαδικασία
Για τα μπιφτεκάκια: Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν και στη συνέχεια τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα πλάθουμε τα μπιφτεκάκια, τα οποία πρέπει να είναι γύρω στα 60 γραμμάρια το καθένα, και τα ψήνουμε στη σχάρα για 5-7 λεπτά.
Για το κραμπί sauerkraut: Σοτάρουμε σε ένα σκεύος για λίγα λεπτά το κραμπί σε ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα το ξύδι, τους σπόρους από κύμινο και το ελαιόλαδο, καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κραμπί.
Για τη σάλτσα γιαούρτι κιτρόμηλο: Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό του κιτρόμηλου, το σχινόπρασο και το ελαιόλαδο σε μία πασίνα, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι για τη γεύση και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια στο πιάτο, τα στολίζουμε με κραμπί sauerkraut και τα περιχύνουμε με σάλτσα από γιαούρτι και κιτρόμηλο.
Βασίλης Κουτουρούσης
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Ταιριάζει με κόκκινο κρασί. Προσωπικά θα συνιστούσα ένα ωραίο Shyraz.