Για να γλιτώσουμε χρόνο, φτιάχνουμε τον πουρέ όση ώρα ψήνονται τα μπιφτέκια στον φούρνο.
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από ελιά)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- τα φύλλα από ½ μάτσο μαιντανό, ψικοκομμένα
- 2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι
- 1/2 κουτ. σούπας πιπέρι φρσκοτριμμένο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 1 κιλό μικρά τρυφερά κολοκύθια
- 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες
- 1-2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη)
- 300 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και λίγο από το ελαιόλαδο για το πλάσιμο. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να «λιώσουν» τα μικρά κομμάτια του λίπους του κιμά. Αν δούμε ότι κολλάει στα χέρια μας το μείγμα προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο νερό. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και λαδώνουμε τη λαδόκολλα ελαφρώς με ένα πινέλο.
Πλάθουμε μεγάλα πλακέ μπιφτέκια, τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν και στο εσωτερικό τους, χωρίς να στεγνώσουν. Αν τα μπιφτέκια δεν χωράνε σε μία στρώση, τα βάζουμε σε δύο ταψιά και τα ψήνουμε στον αέρα, για να γλιτώσουμε χρόνο.
Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα κολοκύθια και τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι, για να δούμε αν μαλάκωσαν. Τα κολοκύθια θα βράσουν πιο γρήγορα. Τα σουρώνουμε και τα περνάμε όλα μαζί (κολοκύθια+πατάτες) από το μύλο του πουρέ ή τα λιώνουμε καλά με το πρες πουρέ ή με το πιρούνι, προσθέτοντας όσο από το ελαιόλαδο θέλουμε, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Οι πατάτες θα δώσουν μία κάποια συνοχή στον πουρέ. Σερβίρουμε τα ζεστά μπιφτέκια με τον πουρέ και, αν θέλουμε, με μια απλή ντοματοσαλάτα.