Συνταγή για τέλεια και ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά, για τους λάτρεις των μανιταριών.
Υλικά
Για τον κιμά
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, ελιά
150 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού δεντρoλίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 αυγό
2 φέτες (60 γρ.) ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κιμάς
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 4 μεγάλα μπιφτέκια.
Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα, και καλύπτουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα.
Απλώνουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και μια ντοματοσαλάτα.