Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
- 50 γρ. νιφάδες βρόμης
- 1 αυγό
- 100 ml γάλα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια, λευκά, πλευρώτους κ.ά., καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι, το ροκφόρ (αν βάλουμε - διαφορετικά, καλό είναι να αλατίσουμε ελαφρώς τη γέμιση), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τoν κιμά. Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλα μπιφτέκια. Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.