Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνας διαφορετικός τρόπος να φάμε τα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Τολμήστε και τον ανανά γιατί τους πάει πολύ!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
1 αυγό
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
αλάτι
ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Για τα κρεμμύδια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας ξίδι
Διαδικασία
Μπιφτέκια
Για να φτιάξουμε τα εξωτικά μπιφτέκια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
Πλάθουμε σε 6 μέτρια στρογγυλά μπιφτέκια.
Σάλτσα
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με 2 κουτ. νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το μέλι και το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Ψήσιμο
Λαδώνουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Η δοκιμή μας
Ψήσαμε τα μπιφτέκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 4 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και, αν θέλουμε, με φέτες ανανά ψημένες στη σχάρα για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.