Μπιφτέκια γεμιστά με απάκι και μανιτάρια, δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να την φτιάξετε και ανακαλύψτε πόσο γευστικά και ζουμερά είναι!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας ούζο
70 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
60 γρ. κρητικό απάκι, σε μικρά καρέ (ή άλλο καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας)
200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη λεμονάτη σάλτσα
40 ml χυμός λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
90 γρ. μουστάρδα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά καρέ
30 γρ. κέτσαπ
Διαδικασία
Σάλτσα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Μπιφτέκια
Για τα μπιφτέκια, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και προσθέτουμε και το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του.
Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
Σοτάρουμε το απάκι και τα μανιτάρια στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Μπιφτέκια
Για το ψήσιμο των μπιφτεκιών, προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε 8 μπιφτέκια.
Κάνουμε στο καθένα μια λακκούβα στη μέση, βάζουμε 1-2 κουταλιές γέμιση και πλάθουμε ξανά, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια γεμιστά με απάκι και μανιτάρια με τη λεμονάτη σάλτσα.