Κείμενο: Νίκος Καραθάνος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ λαχανοσαλάτα μέσα στο μπιφτέκι είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο μας.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1/3 μικρό λάχανο (περίπου 2 φλιτζ. του τσαγιού), λεπτοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 ml ελαιόλαδο
Για τον κιμά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
- 2 κρόκοι αυγών
- 50 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση: Αλατίζουμε το λάχανο, το τρίβουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά, να βγάλει τα υγρά του. Το πιέζουμε με τα χέρια μας να στραγγίξει καλά και να μειωθεί σε όγκο, το αδειάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τoν κιμά. Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλα μπιφτέκια. Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε κάτω από καυτό γκριλ. Aν μας περισσέψει γέμιση, τη σερβίρουμε δίπλα στα μπιφτέκια, σαν σαλάτα.