Είναι ένα καλό κόλπο για να φάει κάποιος φακή χωρίς να το καταλάβει...
Υλικά
- 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος από μοσχαρίσια σπάλα και αρνίσιο μπούτι (ή από όποιο κρέας προτιμάμε περισσότερο)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 70 γρ. φακές ψιλές
- 1 αυγό
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε αρκετά μπαχαράδικα), ψιλοκομμένη (ή 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι ξερό ή όσο καυτερό μας αρέσει)
- 1½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
- 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα των μπιφτεκιών
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και νερό τόσο που να τις καλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τότε τις ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε.
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Το αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το λάδι του και προσθέτουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά (μαζί και τον πολτό φακής). Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόχαρτο. Πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια, τα λαδώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Συνοδεύουμε με πικάντικο τσάτνεϊ μάνγκο (που βρίσκουμε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ και σε αρκετά ντέλι) ή άλλο τσάτνεϊ της αρεσκείας μας και αφράτο πιλάφι.