Η αλήθεια είναι ότι τα μπαρμπούνια είναι εξαίσια τηγανητά, αλλά και ψητά γίνονται απίθανα.
Υλικά
Για τα μπαρμπούνια
- 1.800 - 2.000 γρ. φρέσκα μπαρμπούνια (προτιμάμε μεγάλα), καθαρισμένα
- αλάτι
- 20 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας (θα τη βρούμε σε γλαστράκια σε φυτώρια - εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη, ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο, ή 8 - 10 φύλλα από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα)
- 100 ml ελαιόλαδο
Για τον πουρέ αρακά
- 600 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, τριμμένος (ή 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μπαρμπούνια: Πλένουμε καλά μέσα κι έξω τα μπαρμπούνια, τα σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τοποθετημένο σε ένα ταψάκι (για να στραγγίσουν τα υγρά). Πασπαλίζουμε τα μπαρμπούνια με αλάτι και τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και τη μαντζουράνα ή το δυόσμο (φρέσκα ή ξερά). Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, αραδιάζουμε εκεί τα μπαρμπούνια και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το μισό λαδολέμονο και από τις δύο πλευρές. Σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο λαδολέμονο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, σε μεσαίο ράφι του φούρνου.
Πουρές αρακά (τον ετοιμάζουμε μέχρι να ψηθούν τα μπαρμπούνια): Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τον αρακά και τον βράζουμε για 8 - 10 λεπτά. Τον στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τον περνάμε από το μύλο των λαχανικών (ή το μπλέντερ), μέχρι να γίνει πουρές. Αν βγει πολύ σφικτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν και ανακατεύουμε. Θέλουμε να γίνει ζουμερός, αλλά όχι υδαρής. Αν θέλουμε να αποκτήσει πιο λεία και βελούδινη υφή, τον περνάμε από ψιλή σήτα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε τον κόλιανδρο και τον σοτάρουμε για μόλις 4 - 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και να αρωματίσει το λάδι. Προσθέτουμε αμέσως τον πουρέ αρακά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά.
Βγάζουμε τα ψημένα μπαρμπούνια από το φούρνο, τα μοιράζουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με τον πουρέ αρακά.
Στο ποτήρι μας: Το ροδόχρωμο μπαρμπουνάκι με την κρουστή υπόγλυκη σάρκα αναζητάει τον σύντροφό του σε ένα αρωματικό τραγανό Μοσχοφίλερο, που θα σταθεί με χαρά δίπλα και στον αρακά.