Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΦαγητό απλό και καθημερινό, αλλά με νοστιμιά συναρπαστική, ένα από τα ωραιότερα που δοκιμάσαμε σε αυτό το οδοιπορικό, ίσως γιατί περιέχει άφθονα κρεμμύδια, που γλυκαίνουν και μελώνουν την ντοματένια σάλτσα. Το φαγητό αυτό δεν είχε εποχικότητα, γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν βρισκούμενος όλο τον χρόνο στον μπακάλη, ωστόσο το προτιμούσαν περισσότερο τον χειμώνα και βέβαια στη γιορτή του Ευαγγελισμού.
Σοφία Μανώλη
Υλικά
1.200 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, σε μέτρια κομμάτια
10 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1/2 φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
3 μέτριες πατάτες, σε φέτες 0,5 εκ.
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο πλακί με σταφίδες ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και έπειτα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
Μετριάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις σταφίδες και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (που να χωράει τα κομμάτια του ψαριού σε μονή στρώση) και στρώνουμε τις φέτες πατάτας με τρόπο ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Απλώνουμε πάνω τους το 1/3 της σάλτσας τομάτας που ετοιμάσαμε και τακτοποιούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μονή στρώση. Τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ψηθούν οι πατάτες.