Το λαδερό του καλοκαιριού έχει απ’ όλα. Αν δεν μας αρέσει κάποιο από τα υλικά, π.χ. οι μπάμιες, αυξάνουμε την ποσότητα στα φασολάκια και στα κολοκυθάκια.
Υλικά
400 γρ. φρέσκες μπάμιες, καθαρισμένες (ή 250 γρ. κατεψυγμένες)
40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (αν θέλουμε)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες
400 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή άλλα, καθαρισμένα
200 γρ. κολοκυθάκια μικρά, σε μέτριες φέτες
700 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη, που σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, να μείνει περίπου 500 γρ.
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
40 γρ. αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις ανακατεύουμε με το ξίδι και αλάτι. Τις αραδιάζουμε σε μία στρώση. Σε άλλο ταψάκι ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με 30 ml από το λάδι και αλατοπίπερο. Φουρνίζουμε τα δύο ταψιά και ψήνουμε τις μπάμιες για 25 λεπτά (ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο) και τα κολοκυθάκια για 15-20 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το τσίλι, το σκόρδο, με αλατοπίπερο για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα φασολάκια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τις μπάμιες και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, να μαραθούν τα φασολάκια, προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και δίνουμε μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τον δυόσμο, τα κολοκυθάκια, το υπόλοιπο λάδι και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.