Δύο υλικά απογειώνουν ένα, κατά τα άλλα, τυπικό λαδερό με μπάμιες: τα αμπελόφυλλα χαρίζουν την ευχάριστη ξινάδα τους και το δίκταμο (προσθήκη-έκπληξη) συνεισφέρει με το άρωμά του, που θυμίζει ρίγανη, θυμάρι και τσάι του βουνού.
Υλικά
700 γρ. μπάμιες φρέσκες (ή 450 γρ. κτψ.)
170 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
80 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ελαφρά κοπανισμένη
1/2 βάζο αμπελόφυλλα των 450 γρ. (ή 150 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα), κομμένα στα 4
700 γρ. ντομάτες, τριμμένες, βρασμένες σκέτες για 20 λεπτά, μέχρι να μείνουν περίπου 550 γρ. σάλτσας
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι δίκταμο για ρόφημα (ή 1 κουτ. σούπας χύμα, τυλιγμένο σε ένα κομματάκι τουλπάνι) – εναλλακτικά: 3 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης
τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα, πλυμένα
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε περιμετρικά το κοτσανάκι από τις μπάμιες, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό, ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ευρύχωρο ταψί (Νο 32 ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου), ρίχνουμε το ξίδι και αλάτι, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Τις ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε.
Σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε για 15 λεπτά στα 90 ml λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι απλό και καγιέν, σε χαμηλή φωτιά (αν το σκόρδο ροδίσει νωρίτερα, το αφαιρούμε, έχει ήδη αρωματίσει το λάδι).
Προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τη ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε τις μπάμιες και το δίκταμο. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αφαιρούμε το δίκταμο και ρίχνουμε τον δυόσμο και το ξύσμα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε με κατσικίσιο γιαούρτι και προζυμένιο ψωμί.