Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ ονοµασία του πιάτου σηµαίνει κατά κυριολεξία «πουλάκια που ξέφυγαν», είτε επειδή είναι αρωµατισµένο µε φασκόµηλο, όπως µαγειρεύονταν παραδοσιακά τα πουλερικά, είτε επειδή µοιάζει σαν σουβλάκι µε πουλάκια. Μπορούµε να ψήσουµε τα σουβλάκια και στο γκριλ, αν προτιµάµε, ραντίζοντάς τα συχνά µε λιωµένο βούτυρο.
Υλικά
- 1 λεπτή φέτα (περίπου 650 γρ.) από µοσχαρίσιο µπούτι, πάχους περίπου 5 χλστ. (ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να µας την ανοίξει, να τη χτυπήσει, ώστε να πλατύνει και να την κόψει σε 60 µικρές φέτες περίπου 6 x 3 εκ.)
- 180 γρ. πανσέτα νωπή (ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να κόψει τη µισή ποσότητα σε 60 φέτες περίπου 6 x 3 εκ. και την υπόλοιπη σε 24 κυβάκια)
- 50-60 φύλλα φασκόµηλου (βρίσκουµε φρέσκο σε γλαστράκια, σε φυτώρια και στο τµήµα µαναβικής µεγάλων σούπερ µάρκετ)
- 70 γρ. βούτυρο αγελάδας
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Μουλιάζουµε 12 καλαµάκια για σουβλάκια από µπαµπού σε κρύο νερό για 1 ώρα, ώστε να µην καούν κατά το ψήσιµο.
Απλώνουµε τις φέτες µοσχαριού σε µια λεία επιφάνεια και τις αλατοπιπερώνουµε. Βάζουµε σε κάθε φέτα από µία λεπτή φέτα πανσέτας και 1 φύλλο φασκόµηλο και τις τυλίγουµε σε µικρό ρολό.
Σε κάθε καλαµάκι περνάµε πρώτα έναν κύβο πανσέτας και ένα φύλλο φασκόµηλο. Μετά περνάµε πέντε από τα γεµιστά ρολά και τελειώνουµε µε ένα φύλλο φασκόµηλο και έναν κύβο πανσέτας. Συνεχίζουµε τη διαδικασία, µέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και τηγανίζουµε τα σουβλάκια (σε δόσεις), για περίπου 12 λεπτά, ή µέχρι να µαγειρευτούν τελείως, γυρίζοντάς τα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος.