Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ συνταγή αυτή είναι φλαµανδικής προέλευσης, αλλά παραδοσιακά µαγειρεύεται σε όλη τη βόρεια Γαλλία. Carbonnade σηµαίνει «ψηµένο στα κάρβουνα», στην πραγµατικότητα όµως πρόκειται για ένα πλούσιο µοσχάρι ραγού µε µπίρα που ψήνεται στον φούρνο. Ταιριάζει ιδανικά µε ολόκληρες πατάτες ψηµένες στον φούρνο µε τη φλούδα τους.
Υλικά
- 30 γρ. βούτυρο
- 2-3 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κιλό άπαχο µοσχαρίσιο κρέας, κιλότο ή σπάλα, σε κύβους 3 εκ.
- 4 κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 1 κουτ. γλυκού µαύρη ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml µπίρα (pils ή µαύρη)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι, τριµµένο
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 150° C (σκάλα 2 στο γκάζι). Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο µε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουµε τα κρεµµύδια για περίπου 2-3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε το σκόρδο και τη ζάχαρη και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 2-3 λεπτά, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραµελώσουν τα κρεµµύδια. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε ένα µπολ στην άκρη.
Ρίχνουµε στην ίδια κατσαρόλα το αλεύρι και ανακατεύουµε µε το σύρµα για περίπου 1 λεπτό, µέχρι να ροδίσει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε την µπίρα, λίγη-λίγη, ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωµατωθεί µε το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουµε.
Βάζουµε το κρέας και το κρεµµύδι σε µια γάστρα, σκορπίζουµε τα φύλλα της δάφνης και το θυµάρι και αλατοπιπερώνουµε. Περιχύνουµε το κρέας µε τη σάλτσα, το σκεπάζουµε και το ψήνουµε για 3 ώρες ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει. Το σερβίρουµε µε φέτες χωριάτικου ψωµιού, αλειµµένες µε πικάντικη µουστάρδα.